logotip StepUp

Safe travel and movement
Through the
Environment for young learners with visual impairment, Promoted by all!
Understanding and
Participation.

Spletna stran projekta: StepUP Comenius

Publikacije projekta

Gradiva, ki so nastala v okviru projekta

Kaj je STEP UP?

STEP UP je dvoletni evropski projekt, katerega tema je orientacija in mobilnost otrok in mladostnikov s težjimi okvarami vida, v katerem sodeluje 7 držav z 8 ustanovami.

Partnerji v projektu

  • Gymnazium pro zrakove postizene a Stredni skola pro zrakove postizene, Praga, Češka republika
  • Jyväskylän näkövammaisten koulu, Jyväskylä, Finska
  • Institut pour Deficients Visuels, Luksemburg
  • Jordanstown School, Belfast, Severna Irska
  • Royal Blind School, Edinburg, Škotska
  • Primary School for Children with Visual Impairment, ChildVision, Dublin, Republika Irska
  • Ekeskolan/Resourcentre Vision, Örebro, Švedska
  • Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, Ljubljana, Slovenija

Projekt ni namenjen izobraževanju učiteljev orientacije in mobilnosti, ampak vsem tistim, ki s svojimi aktivnostmi lahko podpirajo razvoj veščin na tem področju. Ciljno skupino predstavljajo tako starši otrok z okvarami vida, njihovi učitelji, vzgojitelji in drugi strokovni delavci na šolah, ki delajo s slepimi oz. slabovidnimi otroki in mladostniki.

In kakšni so cilji projekta?

Napačne predstave in pomanjkanje znanja na področju orientacije in mobilnosti oseb z okvarami vida ima pogosto za posledico prezaščitniško okolje, v katerem učenec ne pridobi potrebne samozavesti in motivacije za samostojnost.

V okviru projekta bomo pregledali in zbrali ustrezno literaturo ter pripravili informacije, ki bodo zgoraj omenjene skupine osveščale o tem, kako pomembno vlogo igrajo pri razvijanju veščin na področju orientacije in mobilnosti in na kakšen način lahko pomagajo.

Ukvarjali se bomo s terminologijo na področju orientacije in mobilnosti oseb z okvarami vida. Ker se v sodelujočih državah govori osem različnih jezikov, bo poenotenje terminologije na tem strokovnem področju tudi prispevek k lažji komunikaciji v celotnem evropskem prostoru. V Sloveniji delo sovpada s pripravo terminološkega slovarja.

Cilj projekta je tudi razvijanje znanja in zavesti o tem, kako pomembno je ustvarjanje varnega okolja in odpravljanje nepotrebnih ovir in nevarnosti za samostojno gibanje slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov.

Zapisala:

Marija Jeraša, koordinatorica projekta v Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)