Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 21. – 24. 6. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio mlečni riž s kakavovim posipom
  • malica: rženi mešani kruh (Gpr), sirni namaz (L), češnje
  • kosilo: grahova juha, pire krompir (L), bučkin polpet (Gp,J,L), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), riževi kruhki
  • večerja: sataraš (J), koruzni kruh (Gpi), solata

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skušin namaz (R), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: bio ajdovo pecivo (Gp), bio sadni kefir (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), makaronovo meso (Gp), mešana solata
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje
  • večerja: pica (Gp,L)

SREDA

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), bio jajce na oko (J), bela kava (L)
  • malica: bio kruh s semeni (Gp,SE), mlečni namaz z zelišči (L), limonada
  • kosilo: boranja z bio telečjim mesom, curry riž, mešana solata, indijanček (Gp,L,J)
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), probiotični jogurt (L)
  • večerja: bulgur (Gp), piščančje nabodalo, zelenjava na žaru

ČETRTEK

  • zajtrk: pisani kruh (Gp), puranja prsa, sir (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: jagode in borovnice s smetano (L)
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), piščančji dunajski zrezek (Gp,J), krompir po pekovsko, mešana solata
  • malica: grisini palčke z rožmarinom (Gp), sadje / jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio mlečni riž s kakavovim posipom
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha, pire krompir (L), bučkin polpet (Gp,J,L), mešana solata
  • malica: češnje, riževi kruhki

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skušin namaz (R), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), makaronovo meso (Gp), mešana solata
  • malica: bio ajdovo pecivo (Gp), bio sadni kefir (L)

SREDA

  • zajtrk I: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), bio jajce na oko (J), bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: boranja z bio telečjim mesom, curry riž, mešana solata, limonada
  • malica: bio kruh s semeni (Gp,SE), probiotični jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: pisani kruh (Gp), puranja prsa, sir (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), piščančji zrezek, krompir po pekovsko, mešana solata
  • malica: sladoled na palčki (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost