Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 19. 4. – 23. 4. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio polenta, mleko (L)/kislo mleko (L), eko jabolko
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), sirni namaz s tuno (L,R), čaj
  • kosilo: krompirjev golaž, carski praženec (Gp,L,J), 100% jabolčni sok
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)
  • večerja: tortelini z omako (Gp,L,J)

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančji namaz (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: mlečna štručka (Gp,L) ( Gp,L,J), bela kava (L), sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), telečji zrezki v omaki, pražen krompir, motovilec s paradižnikom
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje
  • večerja: bio ovseni kruh (Gpo), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj

SREDA

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mortadela, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: bio pirin kruh (Gpi), bio kisla smetana (L), eko korenček, čaj
  • kosilo: pečenica, ajdovi žganci brez/z ocvirki, kislo zelje, eko pomaranča
  • malica: navadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)
  • večerja: zelenjavna enolončnica z žličniki (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), bučni skutni namaz (L), čaj
  • malica: bio pirino pecivo (Gpi), bio sadni kefir (L)
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (Gp), eko zelena solata z eko korenčkom
  • malica: riževe ploščice, sadje
  • večerja: bio kruh s semeni (Gp), omleta s šunko in zelenjavo (J)

PETEK                                  

  • zajtrk: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), bio medeni namaz (L), bio mleko (L)
  • malica: ovseni kruh (G), zelenjavni namaz (L), čaj
  • kosilo: eko bučkina juha, file orade (R), eko pečen krompir, mešana solata s koruzo
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio polenta, mleko (L)/kislo mleko (L), eko jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: krompirjev golaž, carski praženec (Gp,L,J), 100% jabolčni sok
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančji namaz (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), telečji zrezki v omaki, pražen krompir, motovilec s paradižnikom
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio polnozrnat zdrob na mleku s sadjem (Gp,L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), mortadela, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, eko korenček
  • kosilo: pečenica, ajdovi žganci brez/z ocvirki, kislo zelje, eko pomaranča
  • malica: navadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), bučni skutni namaz (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji paprikaš, široki rezanci (Gp), eko zelena solata z eko korenčkom
  • malica: riževe ploščice, bio sadni kefir (L)

PETEK                                         

  • zajtrk I: polnozrnati kuskus na mleku (L)
  • zajtrk II: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), bio medeni namaz (L), bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: eko bučkina juha, file orade (R), eko pečen krompir, mešana solata s koruzo
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost