Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 22. 3. – 26. 3. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ajdovi žganci, bio mleko (L)
  • malica: koruzni kruh s semeni (Gp,SE), sirni namaz (L), eko korenje, čaj
  • kosilo: bio prežganka (Gp,J), zelenjavna rižota iz nebrušenega rjavega riža, mešana solata s čičeriko in mozzarello (L)
  • malica: bio sadni jogurt (L), riževe ploščice
  • večerja: skutni svaljki z omako (Gp,L,J), mešana solata

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skutni namaz z bučnimi semeni (L), češnjev paradižnik, bio mleko (L)
  • malica: rženo pecivo (Gpr), bio kislo mleko (L), sadje
  • kosilo: brokolijeva juha, piščančji paprikaš*, bio pirine testenine (Gpi), mešana solata
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp), eko jabolko
  • večerja: pica (Gp,L), čaj

SREDA

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), puranja prsa, sir (L), kisla kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: pisani kruh (Gp), mlečni namaz s hrenom (L), čaj
  • kosilo: pasulj s klobaso*, polnozrnato pecivo (Gp,L,J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)
  • večerja: makaronova solata z zelenjavo in sirom (Gp,L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: makovka (Gp), bela kava (Gj,L)
  • kosilo: goveja juha* z ribano kašo (Gp,J,Z), goveji zrezki v naravni omaki*, pražen krompir, mešana solata
  • malica: prepečenec (Gp), banana
  • večerja: zelenjavna enolončnica s kuskusom (Gp)

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), maslo (L), bio med, mleko (L)
  • malica: bio kruh s semeni (Gp,SE), skuta (L), redkvice, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, file postrvi na žaru* (R), pečena polenta, bučke na žaru, sadje
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadni jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ajdovi žganci, bio mleko (L)
  • malica: eko korenje, sadje
  • kosilo: bio prežganka (Gp,J), zelenjavna rižota iz nebrušenega rjavega riža, mešana solata s čičeriko in mozzarello (L)
  • malica: bio sadni jogurt (L), riževe ploščice

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), skutni namaz z bučnimi semeni (L), češnjev paradižnik, bio mleko (L)/čaj
  • malica: eko jabolko
  • kosilo: brokolijeva juha, piščančji paprikaš, bio pirine testenine (Gpi), mešana solata
  • malica: rženo pecivo (Gpr), bio kislo mleko (L)

SREDA

  • zajtrk I: riževa kašica na mleku (L)
  • zajtrk II: ovseni kruh (Gpo), puranja prsa, sir (L), kisla kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: pasulj s klobaso, polnozrnato pecivo (Gp,L,J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz, češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J,Z), goveji zrezki v naravni omaki, pražen krompir, mešana solata
  • malica: prepečenec (Gp), banana

PETEK

  • zajtrk I: bio ovseni muesli z gozdnimi sadeži, mleko (L)
  • zajtrk II: ajdov kruh z orehi (Gp,Oo), maslo (L), bio med, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, file postrvi na žaru (R), pečena polenta, bučke na žaru
  • malica: bio kruh s semeni (Gp,SE), sadni jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost