PONEDELJEK
- zajtrk: bio močnik na mleku z jabolki (Gp,L)
- malica: kruh s semeni (Gp,SE), tunina pašteta (R), korenje, čaj
- kosilo: bučna juha (L), zelenjavna lazanja (Gp,L,J), mešana solata
- malica: grški jogurt (L), orehi (Oo)
- večerja: ajdova kaša z zelenjavno omako, čaj
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), liptaver namaz (L), čaj
- malica: pirino pecivo (Gpi), sadni kefir (L)
- kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), krompirjevi svaljki (Gp,J), haše omaka, mešana solata
- malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje
- večerja: krompirjeva solata, hrenovka
SREDA
- zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj
- malica: rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z zelišči (L), bela kava (L), sadje
- kosilo: eko ričet z mesom (Gj), jabolčna pita (Gp,L,J)
- malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)
- večerja: tortilije (Gp) s piščancem in zelenjavo, čaj
ČETRTEK
- zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), bio jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj
- malica: navihanček s sadnim nadevom (Gp,L,J), bio mleko (L)
- kosilo: zelenjavna juha, puranji zrezek v omaki, bulgur (Gp), mešana solata
- malica: grisini palčke (Gp), sadje
- večerja: zelenjavna enolončnica z žličniki (Gp,L,J)
PETEK
- zajtrk: ovseni kruh (Gpo), skutno-sadni namaz (L), čaj
- malica: bio polnozrnato pecivo s semeni (Gp,SE), rdeča paprika, bio navadni jogurt (L)
- kosilo: cvetačna juha, pečena riba (R), korenčkov pire (L), mešana solata
- malica: pecivo (Gp), sadje
Vrtec
PONEDELJEK
- zajtrk: bio močnik na mleku z jabolki (Gp,L)
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: bučna juha (L), zelenjavna lazanja (Gp,L,J), mešana solata
- malica: grški jogurt (L), orehi (Oo)
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), liptaver namaz (L), čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), krompirjevi svaljki (Gp,J), haše omaka, mešana solata
- malica: pirino pecivo (Gpi), sadni kefir (L)
SREDA
- zajtrk: koruzni kruh (Gp), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: eko ričet z mesom (Gj), jabolčna pita (Gp,L,J)
- malica: sadni jogurt (L), riževe ploščice (Gp)
ČETRTEK
- zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), bio jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, bio mleko (L)
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: zelenjavna juha, puranji zrezek v omaki, bulgur (Gp), mešana solata
- malica: grisini palčke (Gp), sadje
PETEK
- zajtrk: ovseni kruh (Gpo), skutno-sadni namaz (L), čaj
- malica: sadno-zelenjavna košarica
- kosilo: cvetačna juha, pečena riba (R), korenčkov pire (L), mešana solata
- malica: bio polnozrnato pecivo s semeni (Gp,SE), bio navadni jogurt (L)
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).
*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.
Alergeni
S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Legenda za zapis alergenov v jedilniku
G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.