Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 8. 3. – 12. 3. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku s cimetovim posipom (L), bio jabolko
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), puranja pašteta (L), kisla kumarica, čaj
  • kosilo: grahova juha, sirovi tortelini (Gp), paradižnikova omaka s črnimi olivami (L), mešana solata
  • malica: suho sadje in oreščki (Oo), čaj
  • večerja: jota

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), zelenjavno-mesni namaz, bela kava (L)
  • malica: skutin žepek (Gp,L,J), sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), pleskavica, džuveč riž, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: črna žemlja (Gp), piščančja salama, sir (L), kumarice, čaj

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), čaj/mleko (L)
  • malica: polnozrnat kruh (Gp), mlečni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: bograč, prekmurska gibanica (Gp,L,J,Oo), eko pomaranča
  • malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)
  • večerja: testenine z omako (Gp,L), solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj/mleko (L)
  • malica: bio ovseno pecivo (Gp), sadni kefir (L)
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), piščančja krača, pečen krompir, mešana solata
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje
  • večerja: zelenjavna juha, pecivo (Gp,L,J)

PETEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), bio med, bio mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gp), kisla smetana (L), sadje, čaj
  • kosilo: špinačna juha (L), testenine (Gp), tunina omaka (R), endivija s koruzo

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku s cimetovim posipom (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha, sirovi tortelini (Gp), paradižnikova omaka s črnimi olivami (L), mešana solata
  • malica: suho sadje, bio jabolko, čaj

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), zelenjavno-mesni namaz, bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), pleskavica, džuveč riž, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

SREDA

  • zajtrk I: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bograč, prekmurska gibanica (Gp,L,J,Oo), eko pomaranča
  • malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), piščančja krača, pečen krompir, mešana solata
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadni kefir (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio prosena kaša s slivami na bio mleku (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), bio med, bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: špinačna juha (L), testenine (Gp), tunina omaka (R), endivija s koruzo
  • malica: bio ovseno pecivo (Gp), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost