Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 30. 11. – 4. 12. 2020


Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: ajdovi žganci, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: cvetačna juha, zelenjavna rižota, špinačni polpet (Gp,L,J), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), zelenjavni namaz, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), musaka (L,J), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)

SREDA

  • zajtrk I: koruzni kuskus na mleku (L)
  • zajtrk II: črni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveji golaž, polenta, mešana solata, čokoladna rezina (Gp,L,J)
  • malica: suho sadje, oreščki (O), čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), kuhano jajce (J), paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: korenčkova juha, široki rezanci (Gp,J), piščančji paprikaš, mešana solata
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk I: bio ovseni muesli z gozdnimi sadeži, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), mlečni namaz (L), paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: juha, oslič (R), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: pecivo parkelj (G,L,J), sadni kefir (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost