Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Svetovni dan hrane


16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO, letos tako obeležujemo že 75. obletnico delovanja te organizacije in zato vsako leto na ta dan praznujemo Svetovni dan hrane.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«.

V teh negotovih časih globalne zdravstvene krize zaradi pandemije COVID-19, smo vsi razmišljali, kako pomembno je imeti svoj vrt, svojega kmeta, svojo branjevko… Hrana ni samoumevna. Zadaj se skrivajo mnoge skrbne roke, ki so jo pridelovale. Hrana je bistvo življenja in temelj naših kultur in skupnosti.

V takem trenutku je pomembneje kot kdaj koli prej prepoznati potrebo po podpori našim živilskim junakom, kmetom in delavcem v celotnem živilskem sistemu, ki skrbijo, da se hrana prebije od kmetije do nas, potrošnikov, tudi med motnjami, kakršna je trenutna kriza.

Več o tem si lahko preberete na strani NIJZ.

Zato smo ta dan v Centru IRIS obeležili tako, da je bila vsa hrana tega dne pripravljena iz živil lokalnega, slovenskega porekla, večina tudi ekološko pridelana, katero so nam pripeljali iz kmetijske zadruge Jarina.

Sadje, zelenjava in žitarice so bile pridelane na slovenskih ekoloških kmetijah Bregar, Natek, Stražar, Krošelj in domačiji Kostevc Hribar. Mleko in jogurt prihajajo iz sirarstva Pirnat, slovenski med pa od čebelarstva Dremelj. Dan smo začeli z dobrim starim slovenskim zajtrkom: ajdovim kruhom, maslom, medom, domačim mlekom in hruško. Skupina učencev je že dan prej spekla bele žemljice, v domu učencev pa polnozrnat kruh s semeni, ajdov in koruzni kruh. Na petkovo dopoldne je v vrtcu dišalo po pečenih hruškah z medom in cimetom. Na dan hrane je skupina mladostnikov za degustacijo pripravila tri vrste domačih namazov: fižolov, jajčni in skutin z bučnimi semeni. Zaključilo se je s kosilom, kjer sta bila tradicionalno zastopana ričet iz ekoloških pridelkov lokalnih kmetij in slovenska kraljica med klobasami – kranjska klobasa, za piko na i pa še domač jabolčni zavitek.

Z učenci smo pripravili plakat o ozaveščanju od kod prihaja naša hrana in se pogovarjali, kako pomembno je za okolje in vse nas, da jemo lokalno, domače, zdravo  in sezonsko pridelano hrano. Na zemljevidu Slovenije smo s centrom IRIS povezali vse kraje, od koder prihajajo kmetije, in ljudi, ki so pridelali današnjo hrano.

K poglobljenem razmišljanju vas vabimo k ogledu videa World Food Day 2020.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost