Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 19. do 23. 10. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), hruška
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), mlečni namaz s hrenom (L), korenje, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni njoki (Gp,L,J), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadni jogurt (L)
  • večerja: fritata s porom in feta sirom (Gp,L,J), radič s fižolom

TOREK 

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), ribji namaz (R), rdeča paprika, čaj
  • malica: francoski rogljiček (Gp,J), čaj, *ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, makaronovo meso (Gp), mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: kumarična juha, carski praženec (Gp,L,J)

SREDA

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), bela kava (L)
  • malica: štručka s semeni (Gp,O,SE), sadni jogurt (L), *ŠS – lešniki
  • kosilo: jota z mesom, ajdovi štruklji z orehi (Gp,L,J,Oo), kompot
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp), sadje
  • večerja: zelenjavno-mesna rižota (Gp,L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), skutin namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: rženi kruh (Gpr), sir (L), grozdje, čaj, *ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pražen krompir, goveji zrezki v čebulni omaki, mešana solata
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), limonada
  • večerja: topli kruhki (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), maslo (L), marmelada, mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), mlečni namaz s papriko (L), čaj
  • kosilo: juha, oslič (R), dušen riž, zelenjavna priloga, sadje
  • malica: sadna skuta (L), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L), hruška
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni njoki (Gp,L,J), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadni jogurt (L)

TOREK 

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), ribji namaz (R), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, makaronovo meso (Gp), mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk I: ovseni muesli z gozdnimi sadeži, mleko (L)
  • zajtrk II: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – lešniki
  • kosilo: jota z mesom, ajdovi štruklji z orehi (Gp,L,J,Oo), kompot
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: ajdov kruh (Gp), skutin namaz z bučnimi semeni (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pražen krompir, goveji zrezki v čebulni omaki, mešana solata
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), limonada

PETEK

  • zajtrk I: pirini kosmiči na mleku z rozinami (Gpi,L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), marmelada, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: juha, oslič (R), dušen riž, zelenjavna priloga, sadje
  • malica: sadna skuta (L), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost