Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 21. 9. – 25. 9. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), bio namaz s črnimi olivami, grozdje, čaj
  • kosilo: grahova juha, piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami (GO), pražen krompir, mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), slive
  • večerja: topli sendviči (Gp,L)

TOREK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), mlečni namaz s smetano (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), piščančja pašteta, kumarica, čaj, *ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji zrezek na žaru, džuveč riž, rdeča pesa v solati
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), kefir (L)
  • večerja: krompirjeva solata z jajci (J)

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), čaj
  • malica: lešnikov žepek (Gp,L,J,Ol), bela kava (L), *ŠS – maline
  • kosilo: bučna juha, špageti z bolonjsko omako (Gp), paradižnikova solata z mozzarello (L)
  • malica: hrustjave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica z ješprenčkom (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gpr), kisla smetana (L), korenje, čaj
  • kosilo: goveja juha, pečen file osliča po dunajsko (Gp,J), krompirjeva solata s kumarami
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)
  • večerja: testenine z omako (Gp), riban sir (L)

PETEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: polnozrnata žemlja (Gp,L), sir, rdeča paprika, čaj, *ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: boranja, bio pirin kruh (Gp), sladica (Gp,L,J)
  • malica: sezamovi grisini (SE), sezonsko sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha, piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami (GO), pražen krompir, mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), slive

TOREK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), mlečni namaz s smetano (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: cvetačna juha, piščančji zrezek na žaru, džuveč riž, rdeča pesa v solati
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), kefir (L)

SREDA

  • zajtrk I: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (Go,L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), skuša z zelenjavo (R), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – maline
  • kosilo: bučna juha, špageti z bolonjsko omako (Gp), paradižnikova solata z mozzarello (L)
  • malica: hrustjave ploščice (Gp), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpo), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha, pečen file osliča po dunajsko (Gp,J), krompirjeva solata s kumarami
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)

PETEK

  • zajtrk I: polenta, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: boranja, bio pirin kruh (Gp), sladica (Gp,L,J)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost