Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Donacija zveze Lions klubov Slovenija, Distrikt 129 – Zgodnja obravnava slepih in slabovidnih otrok v Centru IRIS


Lions Slovenija, Distrikt 129, Področja dobrodelnosti

Vabilo na NOVINARSKO KONFERENCO

DONACIJA ZVEZE LIONS KLUBOV SLOVENIJA, DISTRKT 129 – »Zgodnja obravnava slepih in slabovidnih otrok v Centru IRIS«

Novinarska konferenca s podpisom pogodb bo v torek, 19. 2. 2019 na Centru IRIS, Langusova ulica 8, Ljubljana, s pričetkom ob 11.00 uri.

Zveza Lions klubov Slovenija je donirana sredstva pridobila iz dveh virov:

– Mednarodne Lions Fundacije (LCIF) v višini v višini =116.037 USD

– Alpine Lions Cooperation (ALC) v višini =23.000 EUR

Slovenija je ena redkih držav v Evropi, v kateri v praksi še ni zaživel program zgodnje obravnave za otroke s posebnimi potrebami, kljub temu, da jo parafirani in veljavni domači in mednarodni pravni dokumenti k temu zavezujejo:

  • Zakon o izenačevanju invalidov v 12. členu opredeljuje, da morata otrokom biti zagotovljena zgodnja obravnava in več disciplinarna stalna obravnava glede na posebne potrebe. Ustrezna pomoč mora biti zagotovljena tudi njihovim staršem, ko se spoprimejo z invalidnostjo svojih otrok.
  • Konvencija o otrokovih pravicah v 19. členu govori o pravicah otrok s posebnimi potrebami do ustrezne oskrbe in programov.
  • Konvencija o pravicah invalidov v svojem 26. členu govori o habilitaciji in rehabilitaciji, ki se mora začeti na najzgodnejši stopnji in temelji na multidisciplinarni presoji potreb posameznika.
  • Zakon o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (ZOPOPP) je bil v Uradnem Listu RS objavljen 14.7.2017, izvajati pa naj bi se začel 1.1.2019. Na izvedbeni ravni se pojavlja vrsto nejasnosti, zakon posledično v praksi še ni zaživel.

Na novinarski konferenci vam bomo posredovali informacije o izvedbi projekta, ki ima za namen tudi sistemsko vplivati na ureditev področja zgodnje obravnave (Zakon o zgodnji obravnavi) in posledično pričeti reševati težave organizacij  kot je Center IRIS pri reševanju te aktutne problematike.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

– Miroslav KVAS, Guverner Zveze Lions klubov Slovenija, Distrikt 129

– Aleš LIPNIK, Koordinator projekta pri Zvezi Lions klubov Slovenije, Distrikt 129

– Stanko KOLAR, Pooblaščenec za odnose z javnostmi Zveze Lions klubov Slovenija, Distrikt 129

– Katjuša KOPRIVNIKAR, Ravnateljica Centra IRIS

Počaščeni bi bili, če bi ta pomemben dogodek za obravnavo slepih in slabovidnih otrok v Sloveniji, lahko delili skupaj z nami.

Več o projektu:

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost