Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 6.,7.,9.,10.2.2017


S 13. decembrom 2014 je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih; 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.

 

Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), pol beli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: makovka(G,L), čaj, sadje
– kosilo: cvetačna juha(Z), dunajski zrezek(G,J,L), pire krompir(L), dušena zelenjava, solata, N
– pop. malica: sadje, limonada, cryspi(G)
– večerja: zelenjavni zrezek(G,L,J), solata, čaj

Torek
– zajtrk: bela kava(L), rženi kruh(G,S), sir(L), ajvar
– dop. malica: sadje, kruh(G,S), marmelada, čaj
– kosilo: enolončnica s stročnicami, skutini štruklji(G,L), kompot
– pop. malica: sadje, napitek

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), mesno zelenjavni namaz(J,L,Z)
– dop. malica: navadni jogurt(L), koruzni kruh, namaz(L,Z)
– kosilo: gobova juha, polenta(G,L), golaž(G), solata, sadje
– pop. malica: jabolčna čežana, prepečenec(G)
– večerja: pomfri, zelje v solati s fižolom, čaj

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,O,SE), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G,S,O,SE), čaj
– kosilo: prežganka(J), špageti s paradižnikovo omako in grahom(G,J), riban sir(L), solata, N
– popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), pol beli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: čaj, sadje
– kosilo: cvetačna juha (Z), dunajski zrezek(G,J,L), pire krompir(L), dušena zelenjava, solata, N
– pop. malica: suho sadje(O), limonada

Torek
– zajtrk: mlečni riž(L), jabolko, čaj
– dop. malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
– kosilo: enolončnica s stročnicami, skutini štruklji(G,L), kompot
– pop. malica: sadje, napitek

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), mesno zelenjavni namaz(J,L,Z)
– dop. malica: navadni jogurt(L), sadje
– kosilo: gobova juha, polenta(G,L), golaž(G), solata, sadje
– pop. malica: jabolčna čežana, prepečenec(G)

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,O,SE), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: prežganka(J), špageti s paradižnikovo omako in grahom(G,J), riban sir(L), solata, N
– popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Na osnovi te uredbe so v naših jedilnikih poleg jedi zapisane črke posameznih alergenov:

  • G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
  • in proizvodi iz njih
  • L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
  • J – jajca in proizvodi iz jajc
  • A – arašidi in proizvodi iz njih
  • S – zrna soje in proizvodi iz nje
  • O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
  • pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
  • Z – listna zelena in proizvodi iz nje
  • GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
  • SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
  • SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
  • VB – volčji bob
  • R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost