Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 5.12. – 9.12.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, zeliščni sirni namaz(L), ajdov kruh(G)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: paradižnikova juha, goveji zrezki v omaki(Z), zdrobovi cmoki(G,L,J), solata, N
– pop. malica: sadje, limonada
– večerja: krompir v oblicah, zeljnata solata, čaj

Torek
– zajtrk: mlečni riž(L), banana
– dop. malica: navadni jogurt(L), sirova štručka(G,L)
– kosilo: ohrovtova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: oreščki, suho sadje, čaj
– večerja: namazi(L,G), pol beli kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, pečeno jajce, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: jabolko, trikotni sir(L), kruh(G,S), čaj
– kosilo: telečja obara z žličniki(G,L,J), sadno pecivo(G,L), kompot
– pop. malica: sadna skuta(L), napitek
– večerja: palačinke z marmelado(G,L,J), čaj

Četrtek
– zajtrk: bela kava(G,L), maslo(L), med, rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, kruh s kislo smetano(G,L), riban korenček, čaj
– kosilo: čičerikina juha, golaž, pečena polenta(G,L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: sendvič(G,L), napitek

Petek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, crispy(G)
– kosilo: korenčkova juha, špageti s sirovo omako(G,J), solata, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago
kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, zeliščni sirni namaz(L), ajdov kruh(G)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: paradižnikova juha, goveji zrezki v omaki(Z), zdrobovi cmoki(G,L,J), solata, N
– pop. malica: sadje, limonada

Torek
– zajtrk: mlečni riž(L), banana
– dop. malica: navadni jogurt(L), sirova štručka(G,L)
– kosilo: ohrovtova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: oreščki, suho sadje, čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, pečeno jajce, koruzni kruh(G,S)
– dop. malica: jabolko, trikotni sir(L), kruh(G,S), čaj
– kosilo: telečja obara z žličniki(G,L,J), sadno pecivo(G,L), kompot
– pop. malica: sadna skuta(L), napitek

Četrtek
– zajtrk: bela kava(G,L), maslo(L), med, rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, kruh s kislo smetano(G,L), riban korenček, čaj
– kosilo: čičerikina juha, golaž, pečena polenta(G,L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj

Petek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R), polnozrnati kruh(G,S,O,SE)
– dop. malica: sadje, crispy(G)
– kosilo: korenčkova juha, špageti s sirovo omako(G,J), solata, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost