Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik: 19.9. – 23.9.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;

14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.

Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

 

Ponedeljek
– zajtrk: čokolešnik(G,O,A), mleko(L)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: grahova juha(G,L), čufti(G), pire krompir(L), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– večerja: mesna tortilja(G,J), navadni jogurt(L)

Torek
– zajtrk: pol beli kruh(G), maslo(L), med, bela kava(L)
– dop. malica: sadje, sirni namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J), mesna/ zelenjavna rižota, riban sir(L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G), napitek
– večerja: sendvič s poli salamo in sirom(G,L), paradižnik, čaj

Sreda:
– zajtrk: rženi kruh(G,S), jajčni namaz(J,L), čaj
– dop. malica: sadje, namaz(J,L), kruh(G,S), čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,J), ajdovi žganci(G,L), sadna kupa, N
– pop. malica: sladoled(G,O), napitek
– večerja: carski praženec(J,G,L), kompot

Četrtek
– zajtrk: rogljiček z marmelado(G,L,J), mleko(L)
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(G), kruh(G,L,S), sadje
– kosilo: cvetačna juha(G,L), puran v omaki(G,L), kuskus(G), solata, N
– pop. malica: sadje, kruh(G,L,S)
– večerja: testenine, omaka po bolonjsko(G,J), solata, čaj

Petek
– zajtrk: polnozrnati kruh(G,S,SE,O), pašteta(L,Z), čaj
– dop. malica: sadje, namaz(L,Z), kruh(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: ocvrt file osliča(R,G,J), krompirjeva solata, tatarska omaka(L), N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čokolešnik(G,O,A), mleko(L)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), čaj
– kosilo: grahova juha(G,L), čufti(G), pire krompir(L), solata
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj

Torek
– zajtrk: pol beli kruh(G), maslo(L), med, bela kava(L)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J), mesna/ zelenjavna rižota, riban sir(L), solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, napitek

Sreda:
– zajtrk: rženi kruh(G,S), jajčni namaz(J,L), čaj
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,J), ajdovi žganci(G,L), sadna kupa, N
– pop. malica: sladoled(G,O), napitek

Četrtek
– zajtrk: rogljiček z marmelado(G,L,J), mleko(L)
– dop. malica: sadni jogurt(L), sadje
– kosilo: cvetačna juha(G,L), puran v omaki(G,L), kuskus(G), solata, N
– pop. malica: sadje, čaj

Petek
– zajtrk: polnozrnati kruh(G,S,SE,O), pašteta(L,Z), čaj
– dop. malica: sadje, namaz(L,Z), kruh(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: ocvrt file osliča(R,G,J), krompirjeva solata, tatarska omaka(L), N
– popotnica

 

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

 

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste

in proizvodi iz njih

 

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

 

J – jajca in proizvodi iz jajc

 

A – arašidi in proizvodi iz njih

 

S – zrna soje in proizvodi iz nje

 

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,

pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

 

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

 

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

 

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

 

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

 

VB – volčji bob

 

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

 

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost