Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Predstavitev in predaja tandem koles za slepe in slabovidne otroke


Ustanovitelj Centra Vidim cilj Alen Kobilica je skupaj z donatorjem JUST v Slovenijo pripeljal 6 NOVIH TANDEM KOLES. To so prva tekmovalna tandem kolesa v Sloveniji, ki jih bodo lahko uporabljali slepi in slabovidni otroci in mladostniki. Ne samo, da bodo nekateri slepi in slabovidni otroci imeli možnost prvič sedeti na kolesu, s tem dejanjem so se odprle tudi nove možnosti za vrhunske dosežke športnikov invalidov v svetu kolesarstva in triatlona…

Stopi v čevlje ALENA KOBILICE in se zapelji s tandem kolesom.

KAJ: predstavitev in predaja NOVIH tandem koles za slepe in slabovidne otroke.
KDAJ: četrtek 9.6.2016 med 9.30 in 13.30 uro.
KJE: Adamič – Lundrovo nabrežje, poleg stojnice Organika plus (ekološki sladoledi)
Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, Langusova ulica 8

ČASOVNICA:
9.30 do 12.30 – mesto Ljubljana, “taksi” prevozi po Ljubljani (ob 11.30 se pridruži Alen Kobilica)
13.00 do 13.30 – Zavod za slepo in slabovidno mladino, uradna predaja koles Centru Vidim cilj in otrokom.

NAMEN DOGODKA:
–    Predstaviti kolesarjenje slepih in slabovidnih v tandemu (vsak lahko preizkusi)
–    Ozavestiti pomembnost gibanja slepih in slabovidnih otrok
–    Predstaviti delo Centra Vidim cilj in ustanovitelja Alena Kobilice
–    Uradna predaja 6 novih tandem koles Centru Vidim cilj in otrokom

V centru mesta Ljubljane (Adamič – Lundrovo nabrežje) bodo mimoidoči lahko prezkusili, kako je biti Alen Kobilica in se zapeljali s tandem kolesom. Seveda bodo pri tem imeli zavezane oči, da bi bolje zaznali svet teme v katerem živijo slepi in slabovidni. Vozniki “taksi” tandemov bodo izkušeni “piloti” (Mitja Mori, Aleksej Dolinšek), ki spremljajo Alena Kobilico na tekmovanjih in treningih.

Zaključek bo sledil z uradno predajo novih tandem koles otrokom in mladini iz centra za slepo in slabovidno mladino Ljubljana ter članom Centra Vidim cilj.

Predaja tandema

DEJSTVA O CENTRU VIDIM CILJ:

Center Vidim Cilj je neprofitni, nevladni in nepolitični center v katerega je vključenih preko 70 otrok z različnimi razvojnimi specifikami. V svojem začetku se je posvečal predvsem spodbujanju slepih in slabovidnih pri športnem udejstvovanju. Ker pa so v Sloveniji otroci s posebnimi potrebami še vedno v veliki meri prepuščeni iznajdljivosti in predanosti njihovih staršev, se v Center vključuje čedalje več otrok z različnimi telesnimi in intelektualnimi sposobnostmi.

Strokoven kader z bogatimi mednarodnimi tekmovalnimi izkušnjami, otrokom v programih Centra nudi varno okolje za osvajanje začetnega znanja in nadaljnega športnega udejstvovanja (tudi na mednarodnih kampih in tekmovanjih) v disciplinah, kot so plavanje, smučanje in surfanje. Otroci, ki so vključeni v programe Centra, imajo tako možnost razviti svoje potenciale in izgraditi svojo osebnost (razvoj motorike, nadgrajevanje socialnih veščin, pridobivanje in izgradnja samozavesti, samostojnost za nadaljnje življenje, intelektulani napredek ipd.). Plavalci Centra so v zadnjih letih večkrat pokazali, da s svojimi plavalnimi dosežki v posameznih kategorijah, na državnih in mednarodnih tekmovanjih sodijo v sam vrh plavanja in smučanja invalidov v Sloveniji.

V letošnjem letu bomo v Centru obogatili programe športnih aktivnosti in otrokom z različnimi razvojnimi specifikami omogočili tudi kolesarjenje v tandemu, za kar pa so potrebna posebna kolesa. S tem bomo otrokom, ki zaradi različnih razvojnih razlogov samostojno ne morejo kolesariti, omogočili prvi stik in povsem novo izkušnjo kolesarjenja v tandemu.

VODJA PROJEKTA:
Grega Nahtigal, trener
Gsm: 041 219 983
Email: grega.nahtigal@gmail.com

V Ljubljani, dne 5.6.2016

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost