S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), sirni namaz(L)
– dop. malica: rogljiček(G,J), mleko(L), sadje
– kosilo: korenčkova juha, sesekljana pečenka(Z), curry riž, solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: krompirjev golaž(Z), kruh(G), čaj
Torek
– zajtrk: mleko(L), polbeli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G), čaj
– kosilo: prežganka, sojin zrezek(G,SO), pražen krompir(Z), solata, N
– pop. malica: sadni desert(L)
– večerja: koruzni kosmiči(G,L,S), mleko(L)
Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), pašteta(L,Z)
– dop. malica: sadje, namaz(L,Z), čaj
– kosilo: zelenjavna mineštra(J,Z), palačinke(G,L,J), kompot
– pop. malica: sadje, kruh(G)
– večerja: hot dog(G,S), čaj
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), pečeno jajce(J)
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G,L,S), SŠSZ
– kosilo: cvetačna juha(L), špageti po milansko(G,L,J), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: limonada, sadje
– večerja: sendvič s salamo in sirom(G,L,S), čaj
Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,O,S,SE), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: sadje, Albert keksi(G,L,J), napitek
– kosilo: ocvrt sir(G,L,J), krompirjeva solata, tatarska omaka(J), sadje, N
popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago
kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), sirni namaz(L)
– dop. malica: rogljiček(G,J), mleko(L), sadje
– kosilo: korenčkova juha, sesekljana pečenka(Z), curry riž, solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
Torek
– zajtrk: mleko(L), polbeli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: prežganka, sojin zrezek(G,SO), pražen krompir(Z), solata, N
– pop. malica: sadni desert(L)
Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), pašteta(L,Z)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: zelenjavna mineštra(L,J,Z), palačinke(G,L,J), kompot
– pop. malica: sadje, čaj
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), pečeno jajce(J)
– dop. malica: navadni jogurt(L), SŠSZ
– kosilo: cvetačna juha(L), špageti po milansko(G,L,J), riban sir(L), solata, N
– pop. malica: limonada, sadje
Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,O,S,SE), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: sadje, Albert keksi(G,L,J), napitek
– kosilo: hrenovka, krompirjeva solata, tatarska omaka(J), sadje, N
popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago
kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.