Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 16.11. – 20.11.2015


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;

14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.

Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, sirni namaz s smetano(L), črni kruh(G)
– dop. malica: suho sadje, oreščki, limonada
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), piščančji paprikaš(G,L), široki rezanci(G,J), solata, N
– pop. malica: sadje, marmelada, kruh(G), napitek
– večerja: slivovi cmoki(G,J), kompot

Torek
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G), čaj
– kosilo: pasulj s klobaso(Z), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G)
– večerja: kruh(G), suha salama, sir(L), čaj

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, kruh(G,S), namaz(R), limonada
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,J), ajdovi žganci(G), sadna kupa(L), N
– pop. malica: jabolčna čežana, cryspi(G,SE,O)
– večerja: hot dog(G,GO), čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, pašteta(G,L), koruzni kruh(G,S), kumarice
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G;S), SŠSZ
– kosilo: lečina juha, matevž, kisla repa, pečenica, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)
– večerja: špageti s paradižnikovo omako(G,J), rdeča pesa, čaj

Petek
– zajtrk: tradicionalni slovenski zajtrk(mleko, črni kruh, maslo, med, jabolko)(G,L)
– dop. malica: sadje, namazi(L), kruh(G)
– kosilo: prežganka(J), pečen file postrvi(R), blitva s krompirjem po dalmatinsko, tržaška omaka, solata, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, sirni namaz s smetano(L), črni kruh(G)
– dop. malica: suho sadje, oreščki, limonada
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), piščančji paprikaš(G,L), široki rezanci(G,J), solata, N
– pop. malica: sadje, napitek

Torek
– zajtrk: mleko(L), žemlja(G), jabolko
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: pasulj s klobaso(Z), jabolčni zavitek(G,L,J), N
– pop. malica: navadni jogurt(L), kruh(G)

Sreda:
– zajtrk: čaj, tunin namaz(R), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, limonada
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,J), ajdovi žganci(G), sadna kupa(L), N
– pop. malica: jabolčna čežana, cryspi(G,SE,O)

Četrtek
– zajtrk: čaj, pašteta(G,L), koruzni kruh(G,S), kumarice
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G;S), SŠSZ
– kosilo: lečina juha, matevž, kisla repa, pečenica, sadje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G)

Petek
– zajtrk: tradicionalni slovenski zajtrk(mleko, črni kruh, maslo, med, jabolko)(G,L)
– dop. malica: sadje, kruh(G)
– kosilo: prežganka(J), pečen file postrvi(R), blitva s krompirjem po dalmatinsko, tržaška omaka, solata, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

 

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste

in proizvodi iz njih

 

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

 

J – jajca in proizvodi iz jajc

 

A – arašidi in proizvodi iz njih

 

S – zrna soje in proizvodi iz nje

 

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,

pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

 

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

 

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

 

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

 

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

 

VB – volčji bob

 

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

 

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost