Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 4.5. – 8.5.2015


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, pašteta(L,S), črni kruh(G)
– dop. malica: sladoled(L,O)
– kosilo: goveja juha z rezanci(Z,G,J), kuhana govedina v omaki(Z), kus kus, zelena solata s koruzo, N
– pop. malica: jagode, napitek
– večerja: testeninska solata(L,J), kruh(G), čaj

Torek
– zajtrk: mleko(L), koruzni in čokoladni kosmiči(G,S,SE,O), jabolko
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G), sadje
– kosilo: korenčkova juha(Z), lazanja(G,L,J,Z), solata, N
– pop. malica: sirova štručka(G,L), limonada
– večerja: pašta fižol(G,L,Z), kruh(G), čaj

Sreda
– zajtrk: čaj, mortadela, sir(L), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,S)
– kosilo: grahova juha(G,L), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
– pop. malica: sadna solata s smetano(L)
– večerja: pečena jajca(J), kisle kumarice, kruh(G,S), čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R,L,Z), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,L,S), čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), polenta, golaž(G,Z), solata, N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), prepečenec(G)
– večerja: pica(G,L,J), čaj

Petek
– zajtrk: bela kava(L,O,), maslo(L), med, polnozrnati kruh(G,S,SE,O)
– dop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: paniran ribji file(R,J,G), krompir v kosih(Z), tatarska omaka(J,L), solata, sadje, N
popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, pašteta(L,S), črni kruh(G)
– dop. malica: sladoled(L,O)
– kosilo: goveja juha z rezanci(Z,G,J), kuhana govedina v omaki(Z), kuskus, zelena solata s koruzo, N
– pop. malica: jagode, napitek

Torek
– zajtrk: mleko(L), koruzni in čokoladni kosmiči(G,S,SE,O), jabolko
– dop. malica: sadni in navadni jogurt(L), kruh(G), sadje
– kosilo: korenčkova juha(Z), lazanja(G,L,J,Z), solata, N
– pop. malica: sirova štručka(G,L), limonada

Sreda
– zajtrk: čaj, mortadela, sir(L), rženi kruh(G,S)
– dop. malica: sadje, namaz, kruh(G,S)
– kosilo: grahova juha(G,L), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
– pop. malica: sadna solata s smetano(L)

Četrtek
– zajtrk: čaj, ribji namaz(R,L,Z), koruzni kruh(G,L,S)
– dop. malica: sadje, marmelada, kruh(G,L,S), čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), polenta, golaž(G,Z), solata, N
– pop. malica: sadni in navadni jogurt(L), prepečenec(G)

Petek
– zajtrk: bela kava(L,O,), maslo(L), med, polnozrnati kruh(G,S,SE,O)
– dop. malica: sadje, namaz(L), kruh(G,S,SE,O), čaj
– kosilo: paniran ribji file(R,J,G), krompir v kosih(Z), tatarska omaka(J,L), solata, sadje, N
popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih

 

 

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost