Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne

Označevanje alergenov v živilih


S 13. decembrom 2014 je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih; 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Na osnovi te uredbe so v naših jedilnikih poleg jedi zapisane črke posameznih alergenov:

  • G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
  • in proizvodi iz njih
  • L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
  • J – jajca in proizvodi iz jajc
  • A – arašidi in proizvodi iz njih
  • S – zrna soje in proizvodi iz nje
  • O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
  • pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
  • Z – listna zelena in proizvodi iz nje
  • GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
  • SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
  • SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
  • VB – volčji bob
  • R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)

Orodna vrstica za dostopnost

Spletišče uporablja le piškotke, ki so potrebni za delovanje storitve. Politika zasebnosti
Politika zasebnosti