Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Brajica


Brajica je sistem brajevih znakov v reliefni obliki, namenjen pisanju in branju slepih. Uporabaljajo pa jo tudi drugi, ki ne morejo učinkovito uporabljati črnega tiska. Vse bolj je njena uporabnost prepoznana pri osebah z okvaro vidne funkcije (CVI), ki jim lahko tipno zaznavanje znakov s prsti veliko bolj odgovarja, kot vidno branje črnega tiska.

Posamezni brajevi znaki predstavljajo različne kombinacije izbočenih brajevih pik, s katerimi lahko zapisujemo črke, števila, ločila in druge simbole. Brajeva pika je osnovni element brajeve celice, ki je standardizirane velikosti ter poimenovana z vrstilnimi števniki – prva pika, druga pika itd. Šest izbočenih pik, razporejenih v dveh stolpcih po tri pike, predstavlja eno brajevo celico pri klasični šesttočkovni brajici. Pri elektronski brajici, ki jo najdemo npr. na brajevi vrstici, so v dveh stolpcih po štiri pike, kar predstavlja osemtočkovno brajico.

Brajeva celica s številčnimi oznakami pik
Brajeva celica s številčnimi oznakami pik

Več o brajici lahko izveste tudi v različnih prispevkih o brajici na naši spletni strani.

Standard slovenske šesttočkovne brajice

Standard slovenske šesttočkovne brajice je dokument, ki vsebuje opise terminov, navodila za zapisovanje brajice ter primere uporabe. Objavljen je na spletni strani Komisije za slovensko brajico.

Slovenska brajeva abeceda
Slovenska brajeva abeceda

Knjižnica

Gradiva v brajici so na voljo v knjižnicah:

Aplikacije in igre za spoznavanje brajice

Črke od a do j – preizkusi se

Črke od k do ž – preizkusi se

(Skupno 2.553 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost