Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 3. 5. – 7. 5. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku (L), lešnikovo-čokoladni posip (Ol), bio jabolko
  • malica: koruzni kruh (Gp), ribja pašteta (R), kumarica, čaj
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), polnozrnate testenine s šparglji in tremi siri (Gp,L), zelena solata s koruzo
  • malica: sadni kefir (L), prepečenec (Gp)
  • večerja: skutini cmoki z drobtinicami (Gp,L,J), mešana solata

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), zelenjavno-mesni namaz, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sirovka (Gp,L), bio navadni jogurt (L), sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), svaljki (Gp), haše omaka, mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica z vlivanci (Gp,J)

SREDA

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: bio kruh s semeni (Gpr), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: bio bograč, (solata), gibanica (Gp,L,J,Oo)
  • malica: grški jogurt (L), rženi hrustljavi kruhki (Gpr)
  • večerja: mesni tortelini z zelenjavno omako (Gp), riban sir (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: pisani kruh (Gpr), čičerikin namaz, rdeča paprika, čaj
  • malica: ovseno pecivo (Gpo), sadna skuta (L), sadje
  • kosilo: brokolijeva juha, rižota treh žit s piščančjim mesom (Gpi,j), mešana solata
  • malica: hrustljavi kruhki s kvinojo (Gp,L,J), sadje
  • večerja: testeninska solata (Gp,L,J)

PETEK

  • zajtrk: ajdov kruh z orehi (Gp), maslo (L), bio marmelada, bio mleko (L)
  • malica: črna žemlja (Gp), sir, sadje, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, pečen ribji file (R), peteršiljev krompir, mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio pirin zdrob na mleku (L), lešnikov/čokoladni posip, bio jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), polnozrnate testenine s šparglji in tremi siri (Gp,L), zelena solata s koruzo
  • malica: sadni kefir (L), prepečenec (Gp)

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), zelenjavno-mesni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), svaljki (Gp), haše omaka, mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), bio navadni jogurt (L),

SREDA

  • zajtrk I: bio kvinojina kaša s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bograč, prekmurska gibanica (Gp,L,J,Oo)
  • malica: grški jogurt (L), bio kruh s semeni (Gpr)

ČETRTEK

  • zajtrk: pisani kruh (Gpr), čičerikin namaz, rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: brokolijeva juha, rižota treh žit s piščančjim mesom (Gpi,j), mešana solata
  • malica: hrustljavi kruhki s kvinojo (Gp,L,J), sadna skuta (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio koruzni kosmiči brez sladkorja, bio mleko (L)
  • zajtrk II: ajdov kruh z orehi (Gp), maslo (L), bio marmelada, bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, pečen ribji file (R), peteršiljev krompir, mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost