PONEDELJEK

  • SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), ribji namaz (R), korenje, čaj
  • malica: rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z zelišči (L), sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica s skutinimi žličniki (L), čaj

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), sir (L), kumarica, čaj
  • malica: bio ovseno pecivo (Gpi), sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: cvetačna juha, mesna rižota, mešana solata
  • malica: sadje, ovseni piškoti (Go,L,J)
  • večerja: krompirjeva juha s hrenovko, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), jajčni namaz (J), rdeča paprika, čaj
  • malica: sirovka (Gp,L), sadje, čaj, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: segedin golaž, krompir v kosih, pecivo (Gp,L,J), pomaranča
  • malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)
  • večerja: sirovi tortelini s paradižnikovo omako (Gp,L,J), mešana solata, čaj

PETEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), bio namaz z drobnjakom (L), čaj, sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, testenine (Gp), smetanova omaka z lososom (L,R), zelena solata s koruzo
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), ribji namaz (R), korenje, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), pire krompir (L), čufti v omaki, mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

SREDA

  • zajtrk I: mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • zajtrk II: polnozrnati kruh (Gp), sir (L), kumarica, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: cvetačna juha, mesna rižota, mešana solata
  • malica: sadje, bio ovseno pecivo (Gpi)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), jajčni namaz (J), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: segedin golaž, krompir v kosih, pecivo (Gp,L,J), pomaranča
  • malica: sadni jogurt (L), hrustjave ploščice (Gp)

PETEK

  • zajtrk I: bio koruzni kosmiči, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, testenine (Gp), smetanova omaka z lososom (L,R), zelena solata s koruzo
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)