Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 25. 1. – 29.1. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni močnik z bio jabolki (Gp,L,J)
  • malica: sirovka (Gp,L), sadje, čaj
  • kosilo: zelenjavna mineštra (Gp), gratinirane skutine palačinke (Gp,L,J), eko kivi
  • malica: sadni jogurt (L), sezamove palčke (Gp,SE)
  • večerja: riževa solata s tuno in sirom (L,R), čaj

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: rženi kruh (Gpr), skuta (L), sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), makaronovo meso (Gp), rdeča pesa
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), mleko (L)
  • večerja: krompirjeva pita (L,J)

SREDA

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), skuša (R), rdeča paprika, bela kava (L)
  • malica: koruzna štručka (Gp), sadje, čaj, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: kisla repa, matevž, pečenica, pomaranča
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: skutini cmoki z drobtinami (Gp,L,J), mešana solata

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), umešana eko jajčka (J), eko paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: bio ajdov kruh (Gp), mlečni namaz s hrenom (L), čaj, ŠS* – hruške
  • kosilo: bučna juha, piščančja rižota iz treh žit, radič s krompirjem
  • malica: riževe ploščice, sadna skuta (L)
  • večerja: pica (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk: črni kruh (Gpr), čokoladno-lešnikov namaz (L,Ol), mleko (L)
  • malica: polnozrnat kruh (Gp), sir (L), sadje, ŠS* – lešniki (Ol)
  • kosilo: špinačna juha, file postrvi po tržaško* (R), masleni krompir v kosih (L), mešana solata s čičeriko
  • malica: sadje, jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK 

  • zajtrk: mlečni močnik z bio jabolki (Gp,L,J)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna mineštra (Gp), gratinirane skutine palačinke (Gp,L,J), eko kivi
  • malica: sadni jogurt (L), sezamove palčke (Gp,SE)

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gp), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J), makaronovo meso (Gp), rdeča pesa
  • malica: ovseni piškoti (Gpo,L,J), mleko (L)

SREDA

  • zajtrk I: riževa kašica, mleko (L)
  • zajtrk II: kruh s semeni (Gp,SE), skuša (R), rdeča paprika, bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – navadni jogurt (L)
  • kosilo: kisla repa, matevž, pečenica/hrenovka, pomaranča
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), umešana eko jajčka (J), eko paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – hruške
  • kosilo: bučna juha, piščančja rižota iz treh žit, radič s krompirjem
  • malica: riževe ploščice, sadna skuta (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio pirini kosmiči s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: črni kruh (Gpr), čokoladno-lešnikov namaz (L,Ol), mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS* – lešniki (Ol)
  • kosilo: špinačna juha, file postrvi po tržaško (R), masleni krompir v kosih (L), mešana solata s čičeriko
  • malica: sadje, jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost