Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 18. 1. – 22. 1. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni gres z eko pšeničnim zdrobom (L), cimetov posip
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), namaz s papriko (L), eko jabolko, čaj
  • kosilo: grahova juha (L), tortelini (Gp,L,J), sirova omaka (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), eko limonada
  • večerja: jota, koruzni kruh (Gp)

TOREK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp,O,SE), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj/mleko (L)
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), ribja pašteta (R), čaj, *ŠS – kivi
  • kosilo: porova juha, telečja pečenka, pražen krompir, brstični ohrovt na maslu (L), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)
  • večerja: bučna juha, palačinke (Gp,L,J)

SREDA

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, gorčica (GO), čaj
  • malica: črni kruh (Gp), mlečni namaz z zelišči (L), eko hruška, čaj, *ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: goveji golaž, polenta, rdeča pesa, eko banana
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: testenine s haše omako (Gp), riban sir (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), eko jajčni namaz (J), rdeča paprika, mleko (L)/čaj
  • malica: rogljiček z marmelado (Gp,L,J), bela kava (L), *ŠS – suhi jabolčni in kakijevi krhlji
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), puranji zrezek v omaki, bulgur (Gp), mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadna košarica
  • večerja: zelenjavna rižota iz treh žit (Gpj)

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), sir (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: polnozrnata štručka (Gp), čaj, sadje, *ŠS – navadni jogurt (L)
  • kosilo: paradižnikova juha, oslič (R), pire krompir, zelenjavna priloga, sadna skuta (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni gres z eko pšeničnim zdrobom (L), cimetov posip
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha (L), tortelini (Gp,L,J), sirova omaka (L), zeljnata solata s fižolom
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), eko jabolko

TOREK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp,O,SE), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – kivi
  • kosilo: porova juha, telečja pečenka, pražen krompir, brstični ohrovt na maslu (L), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)

SREDA

  • zajtrk I: bio ovseni kosmiči z gozdnimi sadeži, mleko (L)
  • zajtrk II: bio pirin kruh (Gpi), piščančja hrenovka, gorčica (GO), čaj, *ŠS – domače mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveji golaž, polenta, rdeča pesa, eko banana
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), eko jajčni namaz (J), rdeča paprika, mleko (L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, *ŠS – suhi jabolčni in kakijevi krhlji
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), puranji zrezek v omaki, bulgur (Gp), mešana solata
  • malica: navadni jogurt (L), sadna košarica

PETEK

  • zajtrk I: večzrnati kosmiči s kvinojo, mleko (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), sir (L), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, oslič (R), pire krompir, zelenjavna priloga, sadna skuta (L)
  • malica: polnozrnata štručka (Gp), *ŠS – navadni jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost