Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 5. 10. do 9. 10. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • malica: črni kruh (Gp), bio namaz s črnimi olivami (L), korenček, čaj, ŠS – jabolka
  • kosilo: grahova juha, sirni tortelini (Gp,L,J), paradižnikova omaka z baziliko, riban sir (L), zelena solata s koruzo
  • malica: grisini palčke (Gp), sadje
  • večerja: jota z repo

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), umešana jajca (J), čaj, jabolko
  • malica: rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z s smetano (L), čaj, ŠS – maline
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J,Z), rižota s telečjim mesom, zeljnata solata s fižolom
  • malica: navadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)
  • večerja: testenine z omako (Gp), kumarična solata

SREDA

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), sir (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: makovka (G,L,J), čaj, bela kava (L), ŠS – jagode
  • kosilo: pasulj s klobaso, kruh (Gp), slivov zavitek (G,L,J)
  • malica: riževe ploščice, sadje
  • večerja: popečena polenta z zelenjavo in sirom (L), mešana solata

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), čičerikin namaz (L), rezine kumare, čaj
  • malica: bio ajdov kruh (G), bio marmelada (L), čaj, ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: brokolijeva juha, puranji zrezek v gobovi omaki (G,L,J), ajdova kaša, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), polnozrnati piškoti (Gpo,L,J)
  • večerja: pica (G,L)

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), tuna (R), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sirovka (G,L), čaj, sadje, ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, krompirjevi svaljki (G,L,J), haše omaka, rdeča pesa
  • malica: sadna skuta (L), sezamovi grisini (Gp,J,SE)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – jabolka
  • kosilo: grahova juha, sirni tortelini (Gp,L,J), paradižnikova omaka z baziliko, riban sir (L), zelena solata s koruzo
  • malica: grisini palčke (Gp), sadje

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), umešana jajca (J), čaj, jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – maline
  • kosilo: goveja juha z ribano kašo (Gp,J,Z), rižota s telečjim mesom, zeljnata solata s fižolom
  • malica: navadni jogurt (L), hrustljave ploščice (Gp)

SREDA

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), sir (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – jagode
  • kosilo: pasulj s klobaso, kruh (Gp), slivov zavitek (G,L,J)
  • malica: riževe ploščice, sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), čičerikin namaz (L), rezine kumare, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – domače mleko (L)
  • kosilo: brokolijeva juha, puranji zrezek v gobovi omaki (G,L,J), ajdova kaša, mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), polnozrnati piškoti (Gpo,L,J)

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), tuna (R), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – naravni jogurt (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, krompirjevi svaljki (G,L,J), haše omaka, rdeča pesa
  • malica: sadna skuta (L), sezamovi grisini (Gp,J,SE)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost