Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 14. 9. do 18. 9. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (Gp,L), bio jabolko
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), sirni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: grahova juha, zelenjavni kanelon s sirom (Gp,L,J), pire krompir (L), zeljnata solata s koruzo
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)
  • večerja: njoki s paradižnikovo omako (Gp), kumarična solata

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gp), pečena eko jajca (J), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: koruzna štručka (Gp), navadni jogurt (L), sadje
  • kosilo: bučna juha, piščančja krača, zeljnate krpice (Gp,J), hruška
  • malica: polnozrnate palčke (Gp), breskve
  • večerja: mesna rižota, zelena solata

SREDA

  • zajtrk: črni kruh (Gp), lešnikovo-čokoladni namaz (Gp,L), mleko (L)
  • malica: bio ajdov kruh (Gp), mlečni namaz s smetano (L), sadje, čaj
  • kosilo: goveji golaž, polenta, rdeča pesa, palačinka z marmelado (Gp,L,J)
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (Gpo,L,J)
  • večerja: tortilije z zelenjavo in piščančjimi koščki (Gp,L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: sirovka (Gp,L), bela kava (L), hruška
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), boranja, rjavi riž (L), grozdje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), grozdje
  • večerja: polnozrnata žemlja (Gp), puranja šunka, sir (L), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), banana, sadni kefir (L)
  • kosilo: juha, polnozrnati špageti (Gp), tunina omaka (R), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik na mleku (Gp,L), bio jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: grahova juha, zelenjavni kanelon s sirom (Gp,L,J), pire krompir (L), zeljnata solata s koruzo
  • malica: riževe ploščice, sadni jogurt (L)

TOREK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gp), pečena eko jajca (J), češnjev paradižnik, mleko(L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bučna juha, piščančja krača, zeljnate krpice (Gp,J), hruška
  • malica: polnozrnate palčke (Gp), navadni jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk I: rižolino, mleko (L)
  • zajtrk II: črni kruh (Gp), bio namaz temna čokolada (Gp,L), mleko (L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveji golaž, polenta, rdeča pesa, palačinka z marmelado (Gp,L,J)
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (Gpo,L,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), mesno-zelenjavni namaz, mleko (L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), boranja, rjavi riž (L), grozdje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), grozdje

PETEK

  • zajtrk I: bio polnozrnati riževi napihnjenci, mleko (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), piščančja hrenovka, ajvar/gorčica (GO), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: juha, polnozrnati špageti (Gp), tunina omaka (R), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadni kefir (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost