Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 23. 9. – 27. 9. 2019


PONEDELJEK

  • zajtrk: crispy z ječmenovo vlaknino (G), mleko (L)
  • malica: črni kruh (G), namaz s črnimi olivami, sveže fige, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni njoki (G,L,J), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (G), slive
  • večerja: topli sendviči (G,L)

TOREK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), mlečni namaz s smetano (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: polnozrnati kruh (G), piščančja pašteta, kumarica, čaj
  • kosilo: bučna juha, kuskus (G), zelenjavno-mesni ragu, grozdje
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadni jogurt (L)
  • večerja: krompirjeva solata z jajci (J)

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (G), skuša z zelenjavo (R), čaj
  • malica: lešnikov žepek (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), pražen krompir, goveji zrezki v omaki, mešana solata
  • malica: hrustjave ploščice (G), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica z ješprenčkom (G)

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenje, čaj
  • kosilo: cvetačna juha, puranji file v omaki, rizibizi, rdeča pesa
  • malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: testenine z omako (G), riban sir (L)

PETEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G), maslo (L), med, mleko (L), jabolko
  • malica: polnozrnata žemlja (G,L), sir, rdeča paprika, čaj
  • kosilo: file škarpene (R), pečen krompir z bučkami, nektarina

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: crispy z ječmenovo vlaknino (G), mleko (L)
  • malica: sveže fige
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni njoki (G,L,J), sirova omaka (L), mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (G), slive

TOREK

  • zajtrk: ajdov kruh (G), mlečni namaz s smetano (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: hruška
  • kosilo: bučna juha, kuskus (G), zelenjavno-mesni ragu, grozdje
  • malica: ovseni piškoti (G,L,J), sadni jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk: bio koruzni kuskus na mleku (G,L)
  • malica: jabolko
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), pražen krompir, goveji zrezki v omaki, mešana solata
  • malica: hrustjave ploščice (G), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), jajčni namaz (J), češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: korenje
  • kosilo: cvetačna juha, puranji file v omaki, rizibizi, rdeča pesa
  • malica: navadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni muesli z gozdnimi sadeži, mleko (L)
  • malica: rdeča paprika
  • kosilo: file škarpene (R), pečen krompir z bučkami, nektarina
  • malica: prepečenec (G), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost