Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Kamišibaj


9. maja nam je Aksinja Kermauner v dvorani Centra IRIS odigrala tri kamišibaj predstave, prilagojene slepim in slabovidnim (Žiga špaget gre v širni svet, Žiga špaget je za punce magnet in Cvetje in ogenj), primerne za osnovnošolske otroke, še posebej pa za slepe in slabovidne.

Predstave so bile zaigrane v sklopu akcije Zaigraj kamišibaj!, dan vseslovenskega igranja kamišibaja. To pomeni, da tega dne od polnoči do polnoči zaigra kamišibaj prav vsak, ki ima kamišibaj predstavo.

Kamišibaj gledališče je pripovedovanje ob slikah na malem odru. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Izvajalec stoji ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo ta pripoveduje. Slike prikazujejo pomembne dogodke v zgodbi podobno kot pri stripu. Izvirnost in mojstrstvo risanja ter sugestivnost pripovedovanja potegneta gledalca globoko v vrtinec dogodkov. Kamišibaj pri nas tako med izvajalci kot med gledalci postaja vse bolj popularna izrazna forma, ki se s pridom uporablja v pedagogiki in terapiji.

Ob tej priložnosti namje podarila tudi svojo knjigo Žiga špaget je za punce magnet, ki je prilagojena tako za slepe, slabovidne kot gluhe bralce.

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost