Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Predaja tipank


Dogodek: predaja tipank, ki so jih izdelali študentke in študent Inkluzivne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, dislocirana enota Škofja Loka, v študijskem letu 2016/17 za izpit pri predmetu Metode dela s slepimi in slabovidnimi, nosilka doc. dr. Aksinja Kermauner

Študenti imajo navadno za izpit pri predmetu Metode dela s slepimi in slabovidnimi nalogo, da naredijo nek praktičen izdelek za pouk, prilagojen slepim in slabovidnim, vse to pa opišejo v seminarski nalogi. Po parih ali posamezno so izdelali tipanko v dveh identičnih izvodih, tako da so eno lahko po eno podarili slepim otrokom. Nastalo je 23 čudovitih izdelkov, polnih domiselnih rešitev in najrazličnejših vsebin. Od priredb že znanih zgodb, recimo Zlatolaska in trije medvedi, Mančkov Piščanček Pik, do avtorskih pravljic z zanimivimi zapleti in naslovi: Polž, ki je hotel biti hiter, Izgubljena mravlja, Mihov igralni kotiček, Božični škorenjček, Razglednice s Krasa in še mnoge druge. Pa tudi nekaj vzgojnih vsebin, recimo Potipajmo uganke, Moje roke se igrajo, Oblike, Nasprotja, Abecednica. Študenti so uporabljali večinoma eko materiale in take, ki so reciklirani, kar daje tipankam še posebno vrednost. Pokazali so izjemno motiviranost, domišljijo in iznajdljivost. Kar nekaj jih je napisalo besedila v brajici na brajev stroj.

Tipanke so študentje lastnoročno podarili knjižnici Centra IRIS, da bodo na voljo za izposojo slepim in slabovidnim otrokom, ki se šolajo v Centru, pa tudi tistim v inkluzivnih šolah.

4. januarja praznujemo obletnico rojstva Louisa Brailla in glede na to, da je večina tipank tudi v brajici, je to tudi neke vrste počastitev rojstnega dne genialnega Francoza. 

Študentkam in študentom ter njihovi mentorici se zahvaljujemo za donacijo in se veselimo prihodnjega sodelovanja.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost