Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 20.2. – 24.2.2017


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Ponedeljek

  • zajtrk: mleko, črni kruh(G), pašteta(G,L,S)
  • dop. malica: sadje, namaz(G,L,S), kruh(G), čaj
  • kosilo: cvetačna juha(L,Z), pečen piščanec, džuveč riž(Z), solata, N
  • pop. malica: sadje, čaj
  • večerja: toast s sirom(G,L), čaj

Torek

  • zajtrk: čaj, sirni namaz(L), polbeli kruh(G)
  • dop. malica: makovka(G,L), jabolko, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,Z), govedina v lovski omaki, ajdova kaša, solata, N
  • pop. malica: sadje, kruh(G)
  • večerja: buhtelj(G,L), mleko(L)

Sreda

  • zajtrk: bela kava(G,L,O), koruzni kruh(G), tunin namaz(R,L)
  • dop. malica: navadni jogurt(L), kruh, namaz(R,L), čaj
  • kosilo: sarma(G,Z), krompir v kosih(Z), kompot
  • pop. malica: sadje, cryspi(G)
  • večerja: umešana jajca(J), kisle kumarice, kruh(G), čaj

Četrtek

  • zajtrk: bela kava, rženi kruh(G,S), marmelada
  • dop. malica: sadje, kisla smetana(L), riban korenček, kruh(G,S), čaj
  • kosilo: polenta(G), golaž(G,Z), solata, sadje, N
  • pop. malica: sadje, čaj
  • večerja: hrenovke, gorčica(GO), koruzni kruh(G,L,S), čaj

Petek

  • zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,SE,O) maslo(L), med
  • dop. malica: sadje, kruh(G), namaz(L), čaj
  • kosilo: kaneloni(G,J,L), krompirjeva solata, tatarska omaka(J,L), skuta s podloženim sadjem(L) , N
  • popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

VRTEC

Ponedeljek

  • zajtrk: mlečni močnik(G,L), čaj
  • dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
  • kosilo: cvetačna juha(L,Z), pečen piščanec, džuveč riž(Z), solata, N
  • pop. malica: sadje, čaj

Torek

  • zajtrk: čaj, sirni namaz(L), polbeli kruh(G)
  • dop. malica: makovka(G,L), jabolko
  • kosilo: goveja juha z rezanci(L,G,J,Z), govedina v lovski omaki ajdova kaša(G), solata, N
  • pop. malica: sadje, čaj

Sreda

  • zajtrk: bela kava, rženi kruh(G,S), marmelada
  • dop. malica: navadni jogurt(L), sadje
  • kosilo: sarma(G,Z), krompir v kosih(Z), kompot
  • pop. malica: sadje, cryspi(G)

Četrtek

  • zajtrk: čokolino(G), mleko(L), jabolko
  • dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
  • kosilo: polenta(G), golaž(G,Z), solata, sadje, N
  • pop. malica: sadje, čaj

Petek

  • zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,SE,O) maslo(L), med
  • dop. malica: sadje, kruh(G)
  • kosilo: kaneloni(G,J,L), krompirjeva solata, tatarska omaka(J,L), skuta s podloženim sadjem(L) , N
  • popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

  • G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
    in proizvodi iz njih
  • L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
  • J – jajca in proizvodi iz jajc
  • A – arašidi in proizvodi iz njih
  • S – zrna soje in proizvodi iz nje
  • O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
    pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
  • Z – listna zelena in proizvodi iz nje
  • GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
  • SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
  • SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
  • VB – volčji bob
  • R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
  • Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.
(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost