S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Torek
– zajtrk: mleko(L), pol beli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: makovka(G,L), čaj, sadje
– kosilo: korenčkova juha(Z), dunajski zrezek(G,J,L), pire krompir(L), dušena zelenjava, solata, krof(G,J)N
– pop. malica: suho sadje(O), limonada
– večerja: namazi(pašteta, maslo, sir, marmelada(L,Z), kruh(G), čaj
Sreda
– zajtrk: bela kava(L), rženi kruh(G,S), sir(L), ajvar
– dop. malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
– kosilo: enolončnica s stročnicami, skutini štruklji(G,L), kompot
– pop. malica: sadje, napitek
– večerja: pomfri, zelje v solati s fižolom
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), mesno zelenjavni namaz(L,Z)
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), SŠSZ
– kosilo: gobova juha, polenta(G,L), golaž(G), solata, sadje
– pop. malica: jabolčna čežana s smetano(L), prepečenec(G)
– večerja: zelenjavni zrezek(G,L,J), solata
Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,O,SE), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, namaz(Z), kruh(G,S,O,SE), čaj
– kosilo: prežganka(J), špageti s paradižnikovo omako in grahom(G,J), riban sir(L), solata, N
– popotnica:
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Torek
– zajtrk: mleko(L), pol beli kruh(G), maslo(L), marmelada
– dop. malica: čaj, sadje
– kosilo: korenčkova juha(Z), dunajski zrezek(G,J,L), pire krompir(L), dušena zelenjava, solata, krof(G,J), N
– pop. malica: suho sadje(O), limonada
Sreda
– zajtrk: bela kava(L), rženi kruh(G,S), sir(L), ajvar
– dop. malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
– kosilo: enolončnica s stročnicami, skutini štruklji(G,L), kompot
– pop. malica: sadje, napitek
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), mesno zelenjavni namaz(L,Z)
– dop. malica: navadni jogurt(L), SŠSZ
– kosilo: gobova juha, polenta(G,L), golaž(G), solata, sadje
– pop. malica: jabolčna čežana s smetano(L), prepečenec(G)
Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnat kruh(G,S,O,SE), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: prežganka(J), špageti s paradižnikovo omako in grahom(G,J), riban sir(L), solata, N
– popotnica:
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.