Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Projekt: VEČERJA V TEMI


Ob koncu šolskega leta, bi se radi zahvalili vsem, ki so nam zaupali, tistim, ki ste prišli podpret naš projekt Večerja v temi. Spet smo bogatejši za mnogo novih izkušenj, učili smo se in kalili v najrazličnejših situacijah.

Večerja tudi v temi dobro zgleda

Izpoved, ki jo je napisala skupina obiskovalcev:

To je svojstvena izkušnja, saj smo bili dejansko izpostavljeni življenjski situaciji razmer, v katerih jedo slepi. Trije slepi dijaki Mihaela, Anja in Gregor so nas vzeli vsak po štiri v svojo ekipo. Držeč se za rame smo bili vodeni v popolno temo. Na srečo nas je natakar varno popeljal za mizo in posedel. Tipaš. Nekako ugotoviš, kje je kozarec, kje pribor in kje vrč s pijačo. Počasi te prevzema tesnoba. Na srečo so sosedi glasni. Preveriš, kdo sedi poleg tebe. Prinesejo ti krožnik s hrano. Pribor si že vstaviš v roke a najti hrano na krožniku je hujši izziv. Smešno, še usta v temi najdeš težje. Obe roki rabiš, da ne zlivaš iz kozarca mimo ust. Hrano lažje otipaš s prsti kot z jedilnim priborom. Se borimo. Predjed, nato glavna jed in še sladica. Ni enostavno, vse gre počasneje. Nisi prepričan, če si vse pojedel. Bolje, da ne vidimo, kako packamo po mizi in mažemo roke… Končno je večerje konec in prižgejo nam luč. Dobimo prostorsko predstavo, ki je povsem drugačna, kot je bila prejšnja zaznava v temi.

20150528_180655

Za vse tiste, ki ste se spraševali, kako izgleda hrana na krožniku, za vse tiste, ki niste prepoznali hrane, ki smo vam jo ponudili, delamo prvič izjemo in vam razkrivamo, nekaj pripravljenih krožnikov.

Naslednje šolsko leto bo drugače, zato vas že sedaj prav nagajivo vabimo, da se nam pridružite konec septembra in potem vsak mesec ali po dogovoru.

Damijana Dušak, mentorica

Katjuša Koprivnikar, ravnateljica

IMG_0008 zs 20150528_173459
20150521_173231
20150521_165556 20150528_173919

(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost